Android Nedir?


android_nedir


Not: Farkettim ki, dersleri daha düzenli ve sistematik işlemem ziyaretçilerime daha yararlı olacak. Bu yüzden bugünden itibaren android uygulama geliştirmek isteyen herkese(başlangıç aşamasında olan, orta düzey bilgisi ve tecrübesi olan veya ileri düzey bilgisi ve tecrübesi olan herkese) hitap etmeye çalışacağım. Evet buyrun yeni yazımıza başlayalım!.


Android açık kaynaklı ve Linux tabanlı bir işletim sistemidir. Bu işletim sistemi mobile cihazlar için geliştirilmiştir. Örneğin: akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlar gibi. Android Open Handset Alliance, led by Google ve diğer bazı şirketler tarafından geliştirildi.

Android için yazılan bir uygulama android ile çalışan herhangi bir cihazda çalışır. Android in bu özelliği geliştiricilere uygulamalarını bir kere yazıp bütün android cihazlarında çalıştırma olanağı sunmaktadır.

Android Software Development Kit (SDK) nın ilk beta versiyonu 2007 yılında Google tarafından yayınlandı. İlk ticari amaçlı Android 1.0 ise Eylül 2008 de yayınlandı.

Android açık kaynak yazılım lisanları ile lisanslanmıştır. Google kodların büyük bir kısmını Apache V2.0 Lisanı ile yayınlar.

Android’in Özellikleri

Genel

  1. Mesajlaşma
  2. Web browser
  3. Ses bazlı özellikleri
  4. Multi-touch
  5. Aynı anda birden fazla görevi yerine getirebilmesi (Multi-tasking)
  6. Ekran görüntüsü yakalama
  7. Video çağırma
  8. Birden fazla dil desteği
  9. Erişilebilirlik

Bağlanabilirlik

  1. Bağlanabilirlik
  2. Bluetooth
  3. Tethering : android kurulu telefonun  kablosuz ya da kablolu Wifi-hotspot olarak kullanılabilmesi

Medya

  1. Akıtmalı medya desteği
  2. Medya desteği
  3. Dış bellek

Donanım Desteği

Android kurulu cihazlar aşağıdaki bileşenleri içerebilir.

  1. kamera,
  2. dokunmatik ekran,
  3.  GPS,
  4.  hız/ivme ölçer
  5.  gyroscopes(denge çarkı),
  6. barometre(basın ölçer),
  7.  magnetometers(manyetometer yani mıknatıslılık ölçer),
  8. özel oyun kontrolleri
  9.  yakınlık sensörü
  10.  basınç sensörü,
  11. sıcaklık ölçer,
  12. hızlandırılmış 3D grafikler.

Diğer

  1. Java Desteği
  2. Handset layouts ( Platform mobile cihazlardan tabletlere kadar ekran boyutu farketmeksizin çalışabilir, ekran boyutuna uyum gösterebilir.)
  3. Depolama

Android Uygulamaları

Android uygulamaları genellikle java ile geliştirilir. Bunu yaparken de Android SDK ları kullanırız(SDK:software development kit).

Uygulamayı geliştirip paketledikten sonra uygulama artık yayınlanmaya hazırdır. Uygulamayı Google Play store ya da başka uygun bir appstore da yayınlayabilirsiniz.

Sonsöz

Yazıyı beğendiyseniz soldaki sosyal paylaşım butonlarını kullanarak paylaşıp bize destek olabilirsiniz. Yazının başında yazımıza puan vermeyi unutmayın. Bize geri dönüş yapmanız çok önemli. Sitemizin ve yazılarımızın gelişimi sizin geri dönüşlerinize göre şekillenecektir.  

Kaynaklar

[1] http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_features_in_Android

[2] http://developer.android.com/about/index.html

Şunlar da ilginizi çekebilir

LEAVE A COMMENT