Sanal Android Cihazını (AVD) hızlandırmak


Merhabalar,

yazdığımız Android Uygulamaları denemek için AVD kullanıyoruz. AVD size çok yavaş ve hantal geliyorsa bir kaç noktayı kontrol etmenizde fayda var,

AVD‘nin performansı için önem arz eden 3 özellik var bunlar;

  • CPU/ABI
  • Snapshot
  • Host GPU dur.

1. CPU/ABI

CPU/ABI olarak aşağıdaki gibi ARM (sistem imajı) kullanıyorsanız AVD‘nin açılması 1-3 dakikayı buluyordur. Örneğin aşağıdaki gibi ARM imajlı AVD‘nin açılması 1 dakikayı buldu.

avd_1

ARM yerine aşağıdaki Intel Atom (x86) imajı kullanıldığında 1 dakika olan süre 5-10 saniyeye düşüyor. Intel Atom imajı ARM imajına göre  yaklaşık 6 kat daha  hızlı açılıyor.

4.2_intel_avd

Daha hızlı bir AVD istiyorsanız, cihazınız için CPU/ABI kısmında androidin intel imajını seçin, eğer seçeneklerde yok ise aşağıdaki adımları izleyerek Intel imajının kurulmasını sağlayabilirsiniz.

1- Eclipse te SDK Manager ı açın, Windows -> Android SDK and AVD Manager

2- Örneğin Android 4.3 (API 18) için Intel x86 Atom System Image‘i seçin Install . Packages düğmesine basın. Lisansı kabul edin, kurulumun bitmesini bekleyin.

intel_system_image

3- Kurulum bittikten sonra Eclipse‘i yeniden başlatın.

4- Varolan AVD‘nizin imajını intel olarak değiştirin yada yeni bir AVD oluşturun, başlatın, açılıştaki ve uygulamalardaki hızı fark edin.

ARM sistem imajı bilgisayarlarımızda neden yavaş çalışıyor? halbuki cep telefonlarımız bu imaj ile çok hızlı açılıyor.

Olay İşlemci mimarisinde bitiyor, cep telefonlarımızın çoğunda ARM işlemciler var çünkü az enerji harcıyorlar. Halbuki Android Uygulamaları geliştirdiğimiz masaüstü yada dizüstü bilgisayarımızda genelde intel işlemci kullanıyoruz.

AVD oluştururken seçtiğimiz Android imajı ARM işlemci için üretildiğinden, ARM işlemci komut setlerini içeriyor. Anroid Uygulamaları geliştirdiğimiz bilgisayarlarımızda bulunan intel işlemciler haliyle bu komut setlerini direkt çalıştıramıyor, öncelikle ARM komut setlerinin  intel işlemci komutlarına çevrilerek çalıştırılması gerekiyor, bu da epey zaman alıyor.

Bir Android imajının açılması için yüz binlerce komut çalışıyor olabilir, bu da yüz binlerce dönüşüm anlamına geliyor, haliyle epey vakit alıyor. Bu da ömrümüzden gidiyor :).

2- Snapshot

Snapshot özelliği, AVD cihazınızı kapattığınızda o anki durumunu korumasını sağlıyor, bilgisayarla karşılaştırırsak bir nevi uyku moduna almış oluyoruz. AVD‘nizi tekrar başlattığınızda uyanmış oluyor, herşeyi yeniden yüklemesi gerekmiyor. Chazınıza snapshot özelliği kazandırmak için Snapshot seçeneği işaretlemeniz yeterli.

snapshot

 3- Host GPU

GPU (Graphics Processing Unit) için Grafik işlemcisi diyebiliriz, görsel işlemler için özelleştirilmiş işlemcidir, Grafik işlemlerini CPUya göre daha rahat yapar. AVD cihazınız grafik bakımından tat vermiyorsa, takılıyorsa, yavaşlıyorsa, Use Host GPU özelliğini seçin, Android cihazınız grafiksel işler için bilgisayarınızın ilgili grafik işlemcisini kullanacaktır, böylece Android cihazınızı daha akıcı kullanabileceksiniz.

host_gpu

Aşağıdaki videodan Intel imajının ARM imajına nasıl fark attığını görebilirsiniz, her ikisi de Host GPU kullanmasına rağmen Intel imajındaki akıcılık dikkat çekiyor.
Intel imajı ve Host GPU sayesinde uygulamalarınızı daha hızlı deneyebilirsiniz, run ettiğinizde uygulamanız cihazınıza daha hızlı yüklenecek ve daha hızlı açılacaktır.

Hızlı geliştirmeler dileğiyle, iyi çalışmalar.

 Notlar:
1) AVD (Sanal Android Cihazı Oluşturmak) için Eclipse İle Android Geliştirmeye Başlamak! yazısına göz atabilirsiniz.
2) Bu yazıdaki aşamalar Ubuntu İşletim Sistemi yüklü, Intel Core i7 işlemcili, SSD diskli, 16GB RAM’e sahip bir bilgisayarda denenmiştir.
3) Windows yada Linux işletim sistemlerinde Intel imajını denerken bir sıkıntı yaşamanız durumunda speeding-up-the-android-emulator-on-intel-architecture sayfasındaki kurulum adımlarına bakmanızda yarar var.

Şunlar da ilginizi çekebilir

6 yorum

  • Emre
    11 Mart 2014 at 17:41

    bende bu resimdeki şekilde kalıyor nasıl düzeltebilirim http://i.hizliresim.com/wM3o67.jpg

    • Mehmet DEMİR
      12 Mart 2014 at 00:10

      Intel işlemcinizde “Intel® Virtualization Technology” özelliğinin bulunması ve BIOS ayarlarından bunu aktif etmeniz gerekiyor daha sonra Windows için “Intel® Hardware Accelerated Execution Manager” ı kurmanız gerekiyor.
      Yazıda notlar kısmında verilen “speeding-up-the-android-emulator-on-intel-architecture” sayfasında detaylı adımlarını bulabilirsiniz.

  • Mehmet Sait Daş
    11 Aralık 2014 at 15:23

    Çok güzel anlatmışsınız şimdi android emulatör nasıl kullanacağımı daha iyi öğrendim. Elinize sağlık

  • mert çabuk
    3 Ekim 2015 at 13:03

    merhaba amd işlemci için çözüm öneriniz nedir ?.. http://www.mert.cabuk@hotmail.com bilgi verebilen arkadaşlara teşekkür ederim iyi çalışmalar

LEAVE A COMMENT