Android’in Mimari Yapısı


Android’i  daha iyi anlamak ya da  daha net bir gözle bakabilmek için Android in mimari yapısını incelemek gerekir. Google ın sitesinden aldığım aşağıdaki resim Android in mimari yapısını özetliyor.

Mimari Yapı

system-architecture

Temelde Android te aşağıdaki katmanlar/tabakalar vardır:

  1. Uygulamalar ( java ile yazılır, Dalvik sanal makinasıyla çalıştırılır)
  2. Yapı iskeleti servisleri ve kütüphaneleri (çoğu java ile yazılmıştır)  –> uygulamalar ve çoğu yapı iskeleti kodu sanal makinada çalışır.
  3. Kütüphaneler, servisler ve arka planda çalışan programlar
  4. Linux çekirdeği –> donanım için sürücüler, ağ, dosya sistemine erişim, ve süreçler arası iletişim gibi bileşenleri içerir.

Dalvik Sanal Makinası (Dalvik Virtual Machine)

Dalvik VM Android in uygulamaları çalıştırmak için kullandığı bir sanal makinadır. Bu makina .dex uzantılı dosyaları çalıştırabilir. Java ile yazılan uygulamalar önce Java Virtual Machine(Java Sanal Makinası) ile bytecode a dönüştürülür. Daha sonra bunlar .dex dosyasına dönüştürülüp Dalvik sanal makinası üstünde çalışabilmeleri sağlanır.

Sonsöz

Yazıyı beğendiyseniz soldaki sosyal paylaşım butonlarını kullanarak paylaşıp bize destek olabilirsiniz. Yazının başında yazımıza puan vermeyi unutmayın. Bize geri dönüş yapmanız çok önemli. Sitemizin ve yazılarımızın gelişimi sizin geri dönüşlerinize göre şekillenecektir.

Kaynaklar

[1] http://developer.android.com/images/system-architecture.jpg

[2] http://www.androidcentral.com/android-z-what-dalvik

[3] http://elinux.org/Android_Architecture

[4] http://kobablog.wordpress.com/2011/05/22/android-is-not-just-java-on-linux/

Şunlar da ilginizi çekebilir

LEAVE A COMMENT